اثر موننسین بر سلامتی و عملکرد تولیدی گاوهای شیری

اثر 

موننسین بر سلامتی و عملکرد تولیدی گاوهای شیری 

استعمال ناگهانی و بیش از حد جیره های غذائی با نشاسته بالا در تغذیه گاوهای شیری سبب افزایش تولید اسید لاکتیک در شکمبه و کاهش pHمایع شکمبه می شود که چنین عارضه ای را اسیدوز لاکتیکی می نامند . افت تولید شیر و تغییر ترکیبات آن بویژه درصد چربی شیر در اثر پیدایش اسیدوز لاکتیکی ضررهای اقتصادی سنگینی را به صنعت گاو شیری وارد می سازد . بنابراین در چنین شرایطی می بضاعت با اعمال تدابیر تغذیه ای مفید از پیدایش چنین عارضه ای در گله های شیری پیشگیری نمود . در همین راستا استفاده از موننسین به منظور کاهش بروز اسیدوز لاکتیکی در گله های شیری توسط محققان متعددی توصیه گردیده می‌باشد . موننسین با کاهش جمعیت لاکتوباسیل ها در شکمبه منجر کاهش تولید لاکتات در چهره مصرف ناگهانی جیره های پر نشاسته می شود .بنابراین می توان از موننسین به تیتر برهان پیشگیری از پیدایش اسیدوز لاکتیکی در شکمبه به کار گیری نمود . 

پرس پلت

افزایش تولید شیر در اثر موننسین توسط نتایج تعدادی از مطالعات متعدد گزارش گردیده می‌باشد . لاو و همکاران (1991) نشان دادند که میزان تولید شیر368 گاو شیری از چهار گله (بین روزهای صفر تا 100 بعد از آن از زایمان) که بطور تصادفی با کپسول موننسین تیمار گردیده بودند، به میزان 1/1 کیلوگرم در روز افزایش یافت . کپسول موننسین حاوی 32 گرم موننسین بود که بطور کنترل گردیده 335 میلی گرم موننسین در روز آزاد می کرد . با خوراندن یک کپسول موننسین به هر گاو شیری حدود 95 روز موننسین در شکمبه دام آزاد می شد . 


به وسیله محققان مختلفی اثر موننسین بر ترکیبات شیر نیز زمینه بررسی قرار گرفته می باشد . موننسین در اکثر مطالعات تاثیر معنی داری بر ترکیبات شیر جز درصد چربی آن نداشت . امّا در بیشتر موارد اثر موننسین بر درصد چربی شیر مختلف بود (5) . اینطور بنظر می برسد که کارداران گوناگون مربوط به جیره غذائی می توانند در چگونگی اثر موننسین بر درصد چربی شیر موءثر باشند . یکی از فاکتورهای مهم جیره غذائی گاوهای شیری کمیّت فیبر موثر خوراک می‌باشد . هرگاه میزان فیبر موثر جیره های غذائی گله های شیری کمتر از میزان مطلوب توصیه گردیده باشد، مصرف موننسین سبب افت بیشتری در درصد چربی شیر خواهد شد (2) . از دیگر فاکتورهای کلیدی جیره غذائی غلظت اسید های چرب غیر اشباع آن می باشد که دارای اثر متقابلی با موننسین در تغییر درصد چربی شیر می باشد . در مطالعه ای اثرات متقابل معنی داری بین غلظت روغن سویا و موننسین بر درصد چربی شیر گزارش شد (3) . 


نتیجه 

گیری : 

بطورکلی موننسین به عنوان یکی از اشکال یونوفرها با داشتن اثراتی همچون افزایش بازده انرژی، بهبود متابولیسم نیتروژن، داشتن پتانسیل ضد کتوزی و پیشگیری از پیدایش اسیدوز لاکتیکی در نشخوارکنندگان بویژه گاوهای شیری و پرواری اعتنا بسیاری از دانشمندان علم تغذیه نشخوارکنندگان را به خویش جلب نموده میباشد . بایستی خاطر نشان نمود که در رخ استعمال از موننسین در ترکیب خوراک گله های شیری خوب تر میباشد از تنظیم دقیق ترکیب مواد مغذی جیره های غذائی اطمینان حاصل نمائیم زیرا بعنوان نمونه عدم تامین میزان مطلوب فیبر موءثر در جیره غذائی گاوهای شیری، افت درصد چربی شیر را به همپا خواهد داشت .