گاوهای شیرده:
الف) گاوهای شیرده: این گاوها به ادله تولید شیر، خوراکهایی واجب دارا هستند که پروتئین زیادی داشته باشند . ترکیب علوفههایی نظیر یونجه خشک با کنسانتره دامی که انرژی کافی داشته باشند، زیاد مطلوب میباشد .
میزان غذا برای این دامها به گونه دام حک هبومی می باشد یا دورگ و اندازه شیر تولیدی بستگی داراست . اندازه ماده غذایی کم آب برای گاوی که دوازه کیلوگرم در روز شیر میدهد و پانصد کیلوگرم وزن دارد، ده کیلوگرم میباشد . دو کیلوگرم از این مقدار می بایست کنسانتره باشد .
در ابتدای زمان شیرواری زیرا دام وزن زیادی را از دست داده و اشتهای کمتری دارد، باید از علوفههای مرغوب و کنسانتره خوب استعمال کرد . به علاوه از دادن علوفههایی مثل کاه و سبوس برنج بایستی جلوگیری شود .
ب)
گاوهای خشک حامله در پایان زمان شیرواری یعنی سه ماه گذشته از وضع حمل کمکم بایستی از مقدار کنسانتره دامی و علوفههای مرغوب کم کرد . به جای آن میتوان، خوراکهای کمارزشتر را در غذای دام قرار اعطا کرد . یعنی میتوان به طور بی نقص از علوفه استعمال کرد و دیگر به دامها کنسانتره نداد . به کار گیری بسیار از غذای آردی در گاوهای کم آب سبب چاقی آنها میشود . در نتیجه، سختزایی و بیشترشدن هزینهها را به دنبال داراست .
دو هفته قبلی از زایمان، کم ناچیز اندازه کنسانتره در غذای دام را اضافه فرمائید . همینطور از علوفههای مرغوب نظیر یونجه باید در خوراک دام به کارگیری کرد .
ج)
گوساله های پرواری ـ سه ماهه اولیه عصر پروار: در این دوره، استخوانها و اندام گوسالهها رشد میکند . بدین ترتیب گوسالهها به خوراکهایی نیاز دارا هستند که پروتئین متعددی داشته باشند . برای این کار، علوفههایی مانند یونجه و علف باغ مناسب میباشند . به علاوه در ادغام کنسانتره بایستی از کنجاله تخم پنبه استعمال کرد . همینطور به کار گیری از کربنات کلسیم یا این که پودر آهک و خوراکهای کلسیمدار واجب می باشد .
اضافهوزن روزمره در این دوره، با هزینه کمتر و سرعت بخش اعظم انجام شود . بنابراین، پروار دامهای برنا از نظر اقتصادی باصرفهتر می باشد .
ـ سه ماهه دوم پروار: در این عصر گوسالهها پرورش ابتدایی خود را انجام دادهاند . در نتیجه، استخوانها و اندامها رویش کمتری دارند . بنابراین، برای پروار و چاقشدن گوسالهها می بایست از خوراکهای پرانرژی و علوفههایی که تا حدودی مرغوب هستند، استعمال کرد .
آرد جو، تفاله چغندر قند، ملاس، علف گلشن و مقداری یونجه و کاه برای این عصر مطلوب میباشند . در این دوره برای اضافهشدن وزن گوسالهها می بایست هزینه بیشتری کرد . همینطور هفتاددرصد غذای دام باید از کنسانتره دامی که مواد پرانرژی دارد، تشکیل شود .
?
استعمال از ضایعات در تغذیه دام