عوامل عفونی ایجاد کننده سقط جنین در میشها
عوامل
عفونی ایجاد کننده سقط جنین در میشها
سقط جنین عارضه ای است که دام ماده توانمند به نگهداری جنین نبوده و ان را از تن دفع می کند و در این رابطه کارداران عفونی و غیر عفونی می توانند مننجر به سقط جنین گردند . از پاراگراف دست اندرکاران عفونی تولید کننده سقط جنین, کامپیلوباکترفتوس (ویبریو فتوس) کلامیدیا پستیس (عامل سقط جنین آنزئوتیک , لپتوسپیروز, بروسلوز ( دسته بروسلا اوویس , دلیل تولید کننده تورم اپیدیدیم در قوچها ) تب کیو, بوردر دیزیزوبلو تانگ و از عامل ها غیر عفونی می بضاعت و توان ضربه و ضغطه کمبودهای تغذیه ای و مسمومیت حاصله از گیاهان سمی را اسم برد .
شیوع سقط جنین هایی که تا 3 هفته نخستین آبستنی صورت می دهند اکثر وقت ها به دلیل کمبودهای مواد غذایی و یا ناشی از استرس است که معمولاًتا میزان 25 درصد می برسد سقط جنین هایی که بیش از مقدار 5/1 الی 2 و حتی 5 درصد عادی بوده و چنانچه این مقدار به حدود 20 الی 30 درصد برسد و مبادرت بهداشتی واجب در زمینه آن صورت نگیرد می تواند تا میزان 80درصد ترقی نماید که از این حیث سبب ساز خسارات اقتصادی و بهداشتی در دامداری می گردد .
کمپیلوباکتریوزیس
CAMPILOBACTERIOSIS
عامل بیماری باکتری ویرگولی شکلی میباشد به نام کامپیلوباکترفتوس که قبلا ویبریوفتوس نامیده می شد و علت ویبریونی سقط جنین گوسفند با گاو فرق می کند .
انتقال بیماری از نحوه خوردن مواد آلوده و کثیف به ترشحات جنین سقط گردیده می باشد .
علامت های بیماری : عارضه سقط جنین در 6 الی 8 هفتگی دوره ابستنی و هم تلف شدن بره های جدید متولد شده از نماد های بارز این بیماری باکتریایی می باشد . بیماری در دامداری شدیدا واگیردار بوده و دام در گیر پس از بهبودی ممکن می باشد برای مدام ناقل بماند .
تشخیص آزمایشگاهی
تهیه و تنظیم
لام از محتویات شیردان جنین و کشت از محتویات شیردان جنین
کنترل و درمان:
دامهایی که سقط نمودند باید سریعاًاز سایر دامها قطع شده و بعد حذف شوند چون امکان داراست ناقل باقی بمانند .
بره های زنده متولد شده می بایست حذف شوند .
درمان بقیه دامهای گله به وسیله تتراسیکلین انجام گیرد .
توکسو
پلاسموزیس TOXOPLASMOSIS
برهان بیماری,انگلی پروتوزوایی است به اسم توکسوپلاسما گنده ای که در سلولهای اپی تلیال روده دام آلوده زندگی می کند . بیماری توکسو پلاسموز قابل سرایت به آدم می باشد .
خط مش
انتقال
از طریق خوردن مواد غذایی و آب آلوده و کثیف به اووسیت انگل که از نحوه مدفوع گربه دفع گردیده هست .
تماس
بدون واسطه دام با مواد کثیف به ترشحات جنین سقط شده نشانه
های بیماری عارضه سقط جنین در هر سطح ای از دوران آبستنی می تواند رخ دهد و مقدار شیوع آن ممکن میباشد تا 80درصد رسد در شرای آلودگی در اولِ عصر آبستنی باشد موجب جذب و مرگ جنین می شود و در صورتیکه آلودگی در آخرها آبستنی باشد منجر سقط جنین مرده زایی و یا این که به دنیاآمدن بره های ضعیف می گردد .
تشخیص
: تست
فلورسنت انتی بادی مواد کوتیلدونها تست
مایعات جنینی با به کارگیری از آزمایش اگلوتیناسیون لاتکس تست
هیستوپاتولوژیکی بافتهای جنین مانند: مغز,شش , کبد , قلب , کلیه , طحال کنترل
: پرهیز
از ورود گربه ها به انبار غلات , آبشخوار و انبار علوفه انهدام
فوری مواد آلوده و کثیف به ترشحات جنین سقط شده کنترل
جوندگان و طیوران از لحاظ کاستن مخازن عفونی اجتناب از نوشیدن شیر دامهای کثیف به ویژه بوسیله زنان باردار و اطفال .