مقایسه رویش بز در جمهوری اسلامی ایران با سایر کشورهای پیشرو

مقایسه 

رویش بز در جمهوری اسلامی ایران با سایر کشورهای پیشرو 

در ایران، مصرف گوشت بیش از مصرف شیر بز اشاعه دارد، لذا در هم اکنون حاضر ساخت شیر بز در اغلب مناطق سرزمین موضوع غفلت واقع گردیده و صرفا در بعضی نواحی عشایری، شیر بز بصورت دستی دوشیده و به مصرف می رسد . در اکنون حاضر نزدیک به 55 میلیون رأس گوسفند و بز در میهن وجود دارد که سهم بز در این آمار 20 میلیون راءس میباشد . متوسط شیر تولیدی بزهای مستقر کشور‌ایران در یک زمان شیردهی بسته به نژاد، حدود 40 تا 150 لیتر است، در حالی که در مملکت توسعه یافته ای مثل فرانسه در یک عصر شیردهی به ازای هر مرکز بز سانن، حدود 700 لیتر شیر ایجاد می شود . این آمارها نشان می دهد که بازده ساخت شیر بز در کشور فرانسه صرفا با داشتن یک میلیون مرکز بز (در مقایسه با 20 میلیون بز جانور در ایران) نزدیک به 40 برابر راندمان ایجاد شیر بز در ایران می باشد . 

پرس پلت

راندمان تولیدی و اقتصادی مطلوب شیر بز در کشورهای اروپایی موجب شده که دامداران، این دام را در مزارع بسته یا این که نصفه گشوده مراقبت نموده و عملا دامها را از مرتع قطع و یا این که نیاز دام به مرتع را به دست‌کم ممکن برسانند . در حالی که در کشور ایران رشد بز به دلیل بازده اقتصادی پائین، کماکان متکی به استفاده شدید از مرتع است . 

 

 

 

خاصیت 

شیر بز 

شیر بز به لحاظ ادغام شیمیایی، محتوی قند، چربی و پروتئین دارنده بیشینه و کمینه دما شباهت با شیر بشر میباشد و به برهان عدم تولید آلرژی در مقایسه با شیر گاو، جایگزین بهتری برای تغذیه نوزادان و سالمندان می باشد . مقایسه شیر بز با شیر گاو به حیث کیفیت پروتئین و چربی و امکان هضم و جذب مواد معدنی نظیر: کلسیم، منیزیم، مس و آهن مناسب تر می‌باشد . درصد چربی شیر بز اندکی فراتر از شیر گاو میباشد و به این برهان شیر بز برای مصرف کنندگان به نظر طعم و مزه مقبولیت بیشتری نسبت به شیر گاو دارااست . 

در جدول ذیل مقایسه ای بین ادغام شیر گاو، شیر آدم و شیر بز ارائه گردیده است: