رعایت نکات ایمنی در تب برفکی
بایستی تمدن به کار گیری از مواد ضدعفونی رعایت اصول قرنطینه ای فردی و اقدامات بهداشتی در هر واحد ترویج داده شود تا بتوان به در دست گرفتن بیماری دست یافت . این راهبرد باید بوسیله اداره ها کل دامپزشکی استانها انتشار و به همگی مسئولین بهداشتی واحدهای دامپروری مالکان و صاحبان آنها ، دامپزشکان بخش سری تعاونیها و مجتمع های شیر و گوشت تحویل و اجرای آن درخواست شود .
ب)
نگهداری کلینیکی و سرولوژیکی به خواسته شناخت تغییرات بیماری و ماهیت سویه های در گردش : به
خواسته اجرای حفظ های فعال و چک تغییرات بیماری (و همچنین اثربخشی واکسن ، بانمونه برداری اتفاقی در هر استان در واحدهای اپیدمیولوژیک و تعیین برخی مناطق با خطر ابتلای بالا و اجرای مراقبت ویژه ، اقدامات پایین در هر فصل به اجرا گذاشته خواهد شد : 1?
انجام معاینات کلینیکی و تصویب داده ها مربوط به حضور و عدم حضور بیماری در گله و تاریخچه دامهای مبتلا 2?
انجام مثال برداری از ضایعات و بثورات دهانی در فیس مشاهده بیماری و پیگیری نتایج آزمایشگاهی 3?
برداشت مثال های خون و تهیه سرم جهت انجام آزمایشات سرولوژیکی ، سنجش و پایش عیار آنتی بادی و در فیس قابلیت و امکان ردیابی آنتی بادی ها غیر واکسینال و ناشی از عمل ویروس در فیلید و در گردش 4?
تجزیه و نظارت فاکتورهای مؤثر در حضور ویروس و پیش بینی مقطع اپیدمی های کوچک و گرانقدر منطقه ای جهت اقدامات پیش گیری کننده از گزاره تأمین بموقع واکسن گذشته از وقوع و شیوع بیماری 5?
ارزیابی بر انجام عملیات واکسیناسیون بخش خصوصی و اقدامات قرنطینه ای بهداشتی بهاین خواسته در هر استان با توجه به اهمیت اقتصادی بیماری ، یک نفر دکتر معالج دامپزشک و یک نفر خبره دامپزشک با امکانات و تجهیزات لازم جهت در اختیار گرفتن بیماری انتخاب و به کار گرفته می شود .
6? محافظت و چک بر میادین دام و بخشها پرتراکم نگهداری و پرورش دام و گزارش بموقع بیماری .
7? بازرسی و سورویلانس بیماری در دور و بر کانونهای پیدایش بیماری به فاصله دستکم 10 کیلومتر و در حداقل بازه زمانی .
ج)
ایمن سازی و واکسیناسیون : به کارگیری از واکسن جهت ایمن سازی دامهای دارای اهمیت برعلیه بیماری تب برفکی سالهاست رایج هست اما واکسن مورد به کارگیری که بنام واکسن کشت سنجی که به وسیله فرمالین و یا ترکیبات دیگر نظیر اتیل آمین ها کشته و غیر فعال می گردد به تنهایی نمی تواند در کنترل و پیشگیری از این بیماری مؤثر باشد ، بخصوص اینکه واکسیناسیون متفرق و غیر یکنواخت با روزنگار های هنگامی گوناگون سبب ساز به ساخت ایمنی ناهمگون و مضاعف آسیب پذیر در جمعیت دامی می شود . از طرفی واکسن تب برفکی جزء تیم سوم واکسن ها می باشد .
گروه اول ، واکسنها به آندسته از واکسنها اطلاق می گردد که ایمنی پایدار ساخت نموده و سبب دفع کامل جرم (ویروس) می گردند مثل واکسن طاعون و دام واکسینه در پیشرو عفونت طبیعی مقاوم بوده و حامل و ناقل ویروس نمی شود .
مجموعه دوم ، به واکسنهائی اطلاق می گردد که ایمنی نسبتاً استوار داشته و نیاز به تکرار دستکم هر ساله داشته و اینگونه واکسنها بازدارنده بروز بیماری و علامت ها کلینیکی آن می شوند .
تیم سوم واکسنهایی میباشند از پاراگراف واکسن تب برفکی که خیر ایمنی استوار و یا نسبتا” پایدار ایجاد می کنند و نه سبب ساز دفع ویروس می شوند بلکه دام در گیر ، ناقل و حمل کننده ویروس نیز میگردد ، اینگونه واکسنها شدت وعلائم کلینیکی بیماری را کاهش میدهد و چنانچه برنامه واکسیناسیون بصورت متمرکز و یکنواخت به اجرا گذارده شود ، تاثیرات آن به مراتب موثرتر بوده و می تواند در در اختیار گرفتن ضایعات ناشی از حضور بیماری مطلوب عمل کند .
در کنار این ویژگی ، مناسبترین واکسن با توان آنتی ژنی 6 PD 50 حداکثر شش ماه و آن نیز به نسبت ایمنی در 60 یا 70% یک جمعیت گله می باشد . این بدین معناست که علی رغم واکسیناسیون 100% گله احتمال حیاتی بودن جمعیتی مساوی حدود 30% در جمعیت موضوع انگیزه وجود داراست . بنابراین واکسن به تنهایی نمی تواند بازدارنده بروز بیماری تب برفکی شود و همواره به عنوان فاکتور کاهش دهنده علامتها و خسارات کلینیکی بیماری مطرح می باشد .
در این بیماری واکسن و واکسیناسیون پیامد قابل قبولی که از ماهیت واکسن ها و واکسیناسیون و ایمنی زائی قضیه انتظار میباشد ندارد بلکه می بایست خط مشی کنترل بیماری بر شالوده اقدامات بهداشتی و قرنطینه ای ذکر گردیده ، معدوم سازی دامهای تلف گردیده از بیماری ، کشتار دامهای مبتلا و واکسیناسیون جمعیت زمینه هدف که بیماری می تواند بیشترین خسارات اقتصادی را آنان تولید کنند ، پایدار گردد .
با مروری بر روند رو به توسعه بیماری ، اندازه واکسن موجود و توانایی خرید واکسن از منابع خارجی ماهیت بیماری و ویژگی ها آن ، این سازمان را بر آن داشت که در رابطه با ایمن سازی برنامه پایین را بنا کردن و به مرحله اجرا گذارد . این برنامه به خواسته بهره گیری از واکسن جانور و افزایش منفعت وری امکاناتی اختصاص یافته و بررسی مستمر بر پروسه بیماری به زمان سه سال در کمیته کنترل بیماری تب برفکی مورد ها تحت مصوب و مقرر گردیده تا به مرحله اجرا گذاشته شود .